‘ideale’ Norm

Veel publiciteit rondom de billboards van het lingeriemerk Sapph: Dress Less to impress. De fotomodellen (uit zichzelf al superslank) zijn gefotoshopt zodat ze er nu helemaal super-ideaal uitzien. Het heeft veel weg van een Barbie-model. Dit geeft een verkeerd beeld aan jonge vrouwen en mannen, meende meerdere voorbijgangers. Daarom zijn klachten ingediend bij de Reclame Code Commissie: het zodanig manipuleren van fotomodellen is schadelijk voor de jeugd.
Inderdaad zal menige vrouw zich in deze foto’s niet herkennen; dergelijke afbeeldingen bevestigen de maatschappelijke ‘ideale’ norm, die in de praktijk zelden gehaald wordt.
Maar daarmee is het nog niet in strijd met de regelgeving. Photoshoppen is volgens de Reclame Code Commissie inmiddels een in reclame gebruikelijke, bij het publiek bekende techniek. Met maar een doel: het product verkopen. Dat is toegestaan. Ook is het volgens de Reclame Code Commissie niet aannemelijk dat de reclame uiting een bedreiging vormt voor de geestelijke en/of lichamelijke volksgezondheid. Wie dit soort reclames en de achterliggende beeldvorming en mentaliteit wil wijzigen zal dat op andere wijze moeten doen.
Ebba Hoogenraad
◊ Link ◊

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s