◊ Anthon Beeke ◊ Kunstrai ◊

De KunstRai komt er weer aan. De tweede editie sinds de wedergeboorte. Na roerige jaren met naamsveranderingen, wisselende directeuren en concepten is de KunstRai terug naar waar en wat het ooit was: Een nationale, niet te grote beurs in de tweede week van mei in de Rai in Amsterdam. Back to Basics.

Oók terug naar de man die de KunstRai een duidelijk smoel gaf: Anthon Beeke. De ontwerper van de affiches die iedere keer weer spraakmakend waren. Affiches die vragen opriepen, mensen nieuwsgierig maakten. En vooral opvielen als Het Gezicht Van De KunstRai. Het leukste was, en is nu ook weer, de vraag ‘WIE IS HET?’ En wat betekent het? Anthon Beeke kiest ieder jaar voor een bekend persoon uit de kunstwereld wiens gezicht ‘bewerkt’ wordt tot of met een masker en lang anoniem blijft.

Eén van de spraakmakendste affiches was die uit 1998: Een gezicht in verband gewikkeld, besmeurd met bloed. Rudi Fuchs, destijds directeur van het Stedelijk, was het gezicht van deze KunstRai. Het toegetakelde gezicht van Fuchs verwees naar het (tweede) vernielde schilderij van Barnett Newman Cathedra in het Stedelijk Museum in Amsterdam in 1997. Rudi Fuchs was er kapot van. De blauwe en gele pleisters verwezen naar het dáárvoor vernielde schilderij van Newman Who’s afraid of red, yellow  and blue. De ontroerendste in de serie posters was die van de Benno Premsela. Hij was op dat moment al stervende en liet zich hier voor het eerst (en voor het laatst) in zijn leven schminken. Als een boze clown. Dat jaar, 1997, was de Victorie Boogie Woogie voor het spectaculaire bedrag van 82 miljoen gulden aangekocht. Daar was niet iedereen blij mee. Dit jaar zien we twee blauwe ogen, rood haar, gevangen in een rood gehaakt kleedje. Guess who.

KunstRai 2013: 15 -20 mei, Rai Amsterdam

rai_2012 rai_1994 rai_1995 rai_1996 rai_1997 rai_1999 rai_2000 rai_2001 rai_2002 rai_1998rai_2013

Geschreven door 

◊blikvangen.nl◊

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s