◊ Joseph Beuys ◊

Wirtschaftswerte, 1980

afmetingen: 300 x 400 x 265 cm
materialen: div. gebruiksvoorwerpen en voedingswaren afkomstig uit de DDR, metalen rekken en massieve balk…
verwervingsjaar: 1980
herkomst: Aankoop
Deze installatie uit 1980, letterlijk bestempeld als “Wirtschaftswerte” (vrij vertaald als “economische waarden”) illustreert op een indringende manier Beuys’ zogenaamde sociale plastiek. Deze verzameling kruidenierswaren zijn afkomstig uit het voormalige Oost-Duitsland en zijn zorgvuldig opgstapeld op oude metalen rekken. Deze opstelling confronteert ons met de inmiddels historische realiteit van schrijnende contrasten tussen Oost en West.

De inhoud van deze producten is identiek voor de twee economische blokken die toen Europa uit elkaar rukten, maar de schrale troosteloze verpakking met zijn vergane kleuren suggereert andere waardecriteria bepaald door de economische situatie.

Voor de rekken staat nog een massieve blok gips. Deze is aan de hoeken afgebroken en daarna met boter gerestaureerd en opnieuw in vorm gebracht. In een continu proces infiltreert de boter het inerte gips. Zo trekt de kunstenaar ons de aandacht op het versmelten van natuur en cultuur, creativiteit en productiviteit, kunst en leven. Noteren we nog dat het werk bewust wordt omgeven door schilderijen uit de negentiende eeuw, om zodanig een burgerlijke omgeving te confronteren met de maatschappelijke realiteit van het alledaagse.
joseph-beuys-wirtschaftswerte-1980-1 Joseph Beuys Wirtschaftswerte detail10 113415◊ SMAK ◊

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s