◊ Saving Face or Losing It? ◊

Een verzameling van tribale en hedendaagse maskers James Cohan Gallery

door Maureen Mullarkey

UNIVERSELE DOOR TIJD EN BESCHAVINGEN , maskers zijn onder de mensen de oudste vormen van expressie. Antropologen vertellen ons dat ze er in elke samenleving; psychoanalytici dringen wij allen dragen. Ze serveren een oneindig aantal doeleinden en hun oer fascinatie blijft zo dwingend te moderns als aan inheemse volkeren.

Maskeren
19 C. Italiaanse masker van Carnaval

MASK bij James Cohan Gallery bestaat uit een verzameling van ongeveer 40 historische en etnografische maskers, daterend uit 700 BCE door de 20e eeuw. Samengesteld door Joseph G. Gerena Fine Art, een door-alleen-afspraak galerie van Aziatische en tribale kunst, die worden tentoongesteld in combinatie met werken van 30 hedendaagse kunstenaars.Verschillende stukken werden in opdracht van de James Cohan Gallery.

Het ensemble is een rariteitenkabinet opsporen van de wortels van de hedendaagse maskers en maskeren. Het is slechts gedeeltelijk geïnteresseerd in maskers als kunstwerken. Stijlen van de identiteit, de constructie en deconstructie, bezetten een goede deel van de aandacht.Alleen in de kunstwereld, waar gefabriceerde identiteiten zijn dagelijks brood, kan worden gezegd dat “de grenzen tussen de echte en veronderstelde identiteit worden steeds onduidelijk.” Maar een wankele premisse niet in de weg van een opvallende vertoning te krijgen.

Tribal stukken verankeren de show aan de taboes, heilige rituelen en ceremoniële optredens die gemaskerde ingewijden scheiden van de ontmaskerd. Mr Gerena’s commentary In de begeleidende brochure benadrukt de vitaliteit van deze specimens in hun inheemse culturen:

Navigeren in de rijken van magie, geneeskunde en moraal, maskers getransfigureerd dragers naar agenten van verzoening, exorcisme, petitie en genezing. Een gesneden 19e eeuw kariboes / walrus masker uit de Yukon, gedragen om de geesten van de dieren gedood in de jacht te roepen, brengt elementen van dankzegging en verontschuldiging.Noodzakelijk om te overleven van een gemeenschap, werden sterfgevallen dier gestild om meer goede jacht te verzekeren.

De verwarde kenmerken van een Congolese ziekte masker getuigt van tribale begrip van ziekte als een vervorming in de natuurlijke orde. Een Papoea geest masker markeerde de overgang van jonge mannen naar volwassenheid in formele rites de passage. Een 11e eeuwse bronzen Chinese funeraire masker escorts de overledene in het volgende leven en bepaalt zijn status daar.

Fijn theatrale en festival maskers tentoongesteld. Oude militaire hoofddeksels, waaronder een 1e eeuw masker gedragen in triomftocht door de Romeinse centurio, verschijnt naast de beveiligingen. Een Russische submariner de kap, een vroege brandweerman rook masker of Eskimo sneeuwbril niet maskers in de strikte zin. Deze zijn reddingsmiddelen, nog steeds, ze hebben de exotische eigenschappen van een ingewijde kostuum.

Hedendaagse inzendingen worden zwaar gewogen in de richting van fotografie en video. Documentaire beelden van de Nigeriaanse maskerades Phyllis Galembo hebben echte antropologische interesse. Anderen, zoals Matthew Barney bij zeugen oren, zijn zicht gags.

Olaf Breuning’s video “Group” (2001) stelt vijf geschilderd, halfnaakte kerels in monkey – of zijn ze Neanderthaler? – Maskers los in een tropische omgeving waar ze racen rond verrekening fakkels in een manische maar vervelende pseudo-ritueel. Ergens daar is een verklaring over verschuivende identiteiten.

M. Breuning’s opgedragen stuk voor deze show, “The Face” (2007) is een give-a-verdomd grappig-gezicht van stukjes plastic en bekabeling dat zijn bekentenis illustreert: “Ik geef niet om mensen die willen hoge kunst te redden . “Je kunt zeggen.

Folkert de Jong vervult zijn opdracht met een polyurethaanschuim, kijk-ma-no-hands totempaal leegte van alle vereniging. Tony Oursler zet een dvd-speler in een vlak, groen aluminium vlek. Op het scherm kun je een close-up van de kunstenaar hij zijn functies kijken. Caron Geary, een Saatchi product, dekken zich uit met Mouseketeer oren, Afrikaanse nek ringen en niet veel anders voor “British Cunt: Zelfportret” (2007). Slogans over haar borst te lezen: “Slag”, “White Bitch,” enz. Het is geschikt begeleiding om Vibeke Tandberg untitled fotomontage van zichzelf ingeschreven met: “. Dingen die ik ken en dan heb ik sterf”

Vito Acconci speelt Arcimboldo voor techneuten. “Virtual Intelligence Mask” (1993) is minder een masker dan een portret van Video Man opgebouwd uit bewakingscamera’s en een kleine tv-radio gemonteerd op een hekwerk masker. Voormalig graffitikunstenaar Rammellzee repliceert het theater van etnische maskers met snuisterijen verkocht op straat gevonden. Een anonieme creatie buitenstaander gemaakt van treklipjes van aluminium blikjes frisdrank is een kieskeurig vervaardigde facsimile van een hockey masker in maliënkolder. Onder de moderne inzendingen, deze hebben visuele humor.

Klauke
Antlitze, (detail) Jurgen Klauke

De single eigentijdse stuk dat de rilling van de historische stukken benadert in hun oorspronkelijke instellingen is Jurgen Klauke’s “Antlitze,” een installatie van 96 hoofd schoten van voornamelijk islamitische terroristen in bivakmutsen. Klauke’s bedoeling om de beelden esthetisering, een la zijn Anarchoaesthetic serie uit de jaren 1970, mislukt. In dat falen ligt zijn dreigende macht.

Geen sierlijke afstand joints de directheid van voorgevoel. Dit is conventioneel thugwear. Maar het kondigt de dodelijke mystiek van jihadisten.In weerwil van zichzelf, de installatie vertegenwoordigt een bloedige drang naar transcendentie dat jihadisme verleden politiek neemt, terug naar de extatische geweld van primitieve culturen.

Met typische postmoderne nonchalance, MASK klakkeloos mengt het theatrale met de criminele, utilitaire en heilige.Kabuki actoren, sjamanen, Guerilla Girls en Palestijnse terroristen samen te zien zetten als moreel onverschillig holle rituelen. “Wen er maar aan,” is de brochure is overtuigend commentaar op “legers in blauwe jeans en maskers.”

In de afdaling van artikelen van de gemeentelijke doel in leegstaande eigenzinnigheid en vrijstaande aanvaarding van het terrorisme, de tentoonstelling kondigt aan dat de kunst zelf is uitgegroeid tot een masker voor nihilisten.

◊ LINK ◊

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s