Pierre Debusschere ◊ Campaign 14-15 ◊ De munt/La Monnaie

Zeven zonden, zeven kleuren, zeven foto’s. Een man. Een vrouw. Studiogevoel. Zorgvuldig uitgekozen muziek begeleidt elke scène van de fotosessie. Luidsprekers vullen de witte kubus van Pierre Debusschere’s studio in Sint-Gillis met de zeven dodelijke tracks. Muziek inspireert al zijn creaties. Verschillende lichamen passeren de lens van zijn camera : jonge, blanke, verrimpelde, mooie, zwarte, oude, verleidelijke. Deze sfeer heeft iets inherent operatesk : elk beeld wordt opgebouwd door een team van diverse specialisten en zorgvuldig geënsceneerd en geregisseerd om het hele gamma van het menselijk verlangen in gestileerde frames aan bod te laten komen. Muziek intensifieert het register van emoties. Opera, mode en fotografie worden verenigd in een zondige creatieve daad.

De Munt gaf een hedendaagse kunstenaar de opdracht om ter begeleiding van het nieuwe seizoen een originele reeks kunstwerken te maken. De Belgische cineast, visueel kunstenaar en fotograaf Pierre Debusschere combineert fotografie met digitale kunst en innovatieve technologieën om bijzonder indrukwekkende beelden te creëren. Debusschere maakte editorials voor toonaangevende mode-, kunst- en lifestylemagazines als Vogue Homme Japan, Citizen K, AnOther Magazine, Numéro Homme, Hero, en werkte ook regelmatig voor Dazed&Confused. In 2009 richtte hij 254FOREST op, een Brusselse studio die actief is op het gebied van film, kunst, fotografie en muziek. Met zijn team ontwierp Debusschere kunsten modeprojecten voor onder meer Dior Homme, Raf Simons, Y3 en Hugo Boss. Zijn werk was te zien in de Villa Noailles in Hyeres en in Colette. In 2013 ontwikkelde hij met ‘I KNOW SIMPLY THAT THE SKY WILL LAST LONGER THAN I’ een heel persoonlijk project, een eerbetoon aan de kunstgeschiedenis en de muziek die hem inspireerde, met daarbij ook een boek, een tentoonstelling en een half uur durende film met op de soundtrack onder meer de Amerikaanse hiphopper Kanye West. Onlangs regisseerde hij twee videoclips voor de Amerikaanse r&b- en popdiva Beyoncé Knowles-Carter.

In zijn speciaal voor de Munt uitgewerkte project fungeert de fotolens van Debusschere als een prisma dat het witte licht van de studiolampen breekt in het kleurrijke spectrum van de menselijke aard. Lichamen van modellen worden bedekt met kleuren die traditioneel geassocieerd worden met de zeven hoofdzonden. Een dramaturgie van schilderingen en poses leidt het oog van de toeschouwer doorheen een wereld van lichamen die de roodgloeiende razernij counteren met de landerigheid van het ‘ feeling (light) blue’ ; die zichzelf hullen in het trotse fluweel van blauwig paars terwijl de wereld groen uitslaat van afgunst ; die alle conventies laten vallen en wellustig smachten naar puur genot ; die onder de donkerblauwe hemel, verlicht door flamboyante tinten vraatzuchtig oranje en begerige vonkjes geel, verteerd worden door verlangens. Voorwerpen gecreëerd door vermaarde Belgische kunstenaars en designers – de Yellow Diamond Mask en de paarse toga door Maison Martin Margiela, Blanket door Edith Dekyndt – vergezellen deze constellaties van lichamen en gebaren. Debusscheres foto’s zijn digitaal bewerkt en doen de grenzen vervagen tussen foto en schilderij, tussen het realistische lichaam en zijn archetypische manifestatie, ze nodigen de toeschouwer uit te mediteren over de ontologie van de zonde en de menselijke aard.

‘Zijn beelden laten zich niets gelegen aan perspectief of afstand, maar spelen met oppervlaktelagen. Elk beeld, dat volledig gesimuleerd wordt, gaat over het picturale proces’, zo schrijft Nathalie Khan, modehistorica van de Londense University of the Arts, over Debusscheres werk. ‘Het modebeeld – steil of in beweging – verkent verlangen. Debusschere biedt een context waarin we deze zoektocht naar de onmiddellijke, indringende weergave van het menselijk gezicht leren begrijpen. Soms wordt in trekken gekrast, worden ogen verwrongen of gaan geslachten in elkaar over. Maar wat elk beeld overheerst, is de nadruk op detail en de zorgvuldige precisie. Kleur en huid spelen een belangrijke rol in het werk van Debusschere. Zijn beelden verwijzen naar een soort schoonheid die we ook aantreffen in het werk van kunstenaars als Frans Hals. Zijn portretten ademen de tradities van de Vlaamse doeken, met de contrasten tussen de kleur van bleke huid en donkere schaduwtinten.’
>> Pierre Debusschere

Krystian Lada

◊ Link ◊

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s