Diane Arbus ◊

“I really believe there are things nobody would see if I didn’t photograph them.” – Diane Arbus

Diane Arbus (New York City, 14 maart 192326 juli 1971) was een Amerikaans fotografe. Ze werd wereldberoemd met zwart-witportretten van bizarre mensen, minderheden, mensen met afwijkend gedrag of uiterlijk, die zij menselijk observeerde. Arbus staat erom bekend dat zij nooit verviel in goedkope spot ondanks haar scherpe en kritische toon.

Volwassen leven

Op haar achttiende, in 1941, huwde ze Allan Arbus. Rond die periode ontwikkelde ze haar interesse voor de fotografie. Samen met haar man maakte ze publiciteitsfoto’s voor haar vaders zaak en werkte ze in de reclamewereld. Tussen 1955 en 1957 studeerde ze fotografie bij Lisette Model die haar meteen opmerkte. Model stimuleerde Arbus in het uitdiepen van haar persoonlijk werk.

Portret

Van dan af legde Arbus zich toe op het portret. Ze fotografeerde nudisten, travestieten, personen met een geestelijke handicap, dwergen en reuzen en ‘gewone’ mensen. Ze sprak mensen aan op straat of in het park en maakte ter plaatse een foto of ging met ze mee naar huis. Arbus schoot veel zwart-witopnamen van ‘freaks’, zoals zij ze noemde. Identieke tweelingzusjes, een reus met gekromde rug in de huiskamer van zijn ouders, een Mexicaanse dwerg tussen de lakens volgens haar recept: direct en frontaal. Hun vreemdheid valt niet op, die is deel van hun persoonlijkheid zoals een “gewoon” jongetje in Central Park, duivelse bekkend, met een plastic handgranaat in zijn rechterknuist spelend… Wie is abnormaal, bedoelt Arbus.

Freelance

Vanaf 1960 werkte ze als freelancefotografe. Ze maakte foto’s voor Harper’s Bazaar, Esquire en New York Times Magazine en werkt aan de Parsons School of Design in New York in 1965-1966. In 1967 werden haar foto’s opgenomen in de tentoonstelling ‘New Documents’ in het Museum of Modern Art in New York. Haar portretten werden er getoond naast de straatfotografie van tijdgenoten Garry Winogrand en Lee Friedlander. Meteen was een stuk fotogeschiedenis geschreven: het drietal wordt beschouwd als dé vertegenwoordigers van zelfreflecterende, maatschappijkritische en sociaal-documentaire fotografie dat Robert Frank in de jaren ’50 uitvond. De tentoonstelling kende een overweldigend succes.

Docent

In 1968-1969 werkte ze als docent aan de Cooper Union in New York en in 1971 had zij een solotentoonstelling in het Museum of Modern Art, New York. In 1970 was Arbus inmiddels internationaal beroemd. Ondanks haar carrière pleegde ze in juli 1971 zelfmoord. Na haar overlijden werden haar foto’s getoond op de Biënnale van Venetië, waar zij als eerste Amerikaanse fotograaf haar land vertegenwoordigde. Van de monografie die in 1972 bij Aperture verscheen en die ondertussen aan zijn twaalfde editie is, werden wereldwijd meer dan 100.000 exemplaren verkocht.

Vernieuwer

Arbus werd al tijdens haar leven beschouwd als een vernieuwer van de documentaire fotografie. Toen ze zich in 1971 het leven benam, kreeg de mythe Arbus buitengewone proporties. De frontale portretten bleken een spiegel van haar eigen onmogelijkheid te leven. Arbus’ foto’s bevinden zich in vele collecties en worden vaak getoond.

Techniek

Arbus gebruikte een tweeogige 6×6-camera. Een zwart doosje met twee lenzen; één om door te kijken en één die de foto maakt. Door zo’n camera kijk je van bovenaf op het matglas. Het toestel bevindt zich meestal ter hoogte van de buik en dus lager dan andere camera’s die voor de ogen gehouden worden. Van Arbus wordt gezegd dat ze letterlijk vanuit de buik fotografeerde. Dat lage standpunt bepaalt veel van Arbus’ portretten. Ze stelt zich nederig op en tegelijk toont ze de onflatteuze onderkant van de kaak en neusgaten. De dubbelzinnigheid van empathie en respect enerzijds en ironie of weerzin anderzijds bepalen de indringende dynamiek in haar foto’s.

Stijl

Flitslicht kenmerkt haar stijl. Als een van de eersten flitst ze bij daglicht. Ze beschouwde dit als een inhoudelijke toevoeging door de onverbiddelijke scherpte en brute kracht. De lamp werd met een beugel links naast het toestel gemonteerd waardoor er een donkere schaduw loopt rechts op de gezichten en naast de neus. Ieder detail wordt uitgelicht terwijl de achtergrond – die niet werd belicht – als een donkere vlek opdoemt.

220px-Reproduction_of_Diane_Arbus'_-A_young_man_with_curlers_at_home_on_west_20th_street-picture,_shot_on_35_mm_film_developped_the_old_fashion_way Childwithhandgrenadedianearbus foto_diane_arbus_34 rogerballentwinslg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s