Paul Kooiker ◊

Paul Kooiker behoort tot de meest interessante conceptuele fotografen van Nederland. Hoewel hij uitsluitend gebruikmaakt van het fotografische beeld, is hij eerder een beeldhouwer en installatiemaker te noemen dan een fotograaf. Vanuit zijn fascinatie voor prikkelende thema’s als voyeurisme, onschuld en clichés legt hij fictieve beeldverzamelingen aan, die zowel qua herkomst, thema als duiding uiterst schimmig van aard zijn. Op uitnodiging van het Fotomuseum Den Haag blikt Kooiker in zijn nieuwste installatie Nude Animal Cigar terug op zijn twintigjarige carrière als beeldend kunstenaar. Het resultaat is een duizelingwekkend overzicht van tweehonderd fotowerken waarin naaktfoto’s en opnames van dieren worden afgewisseld met close-upfoto’s van de talloze sigaren die hij al die jaren in zijn atelier rookte.

Het gaat bij Paul Kooiker (1964) niet om het maken van de perfecte foto. De waarde zit niet in zijn individuele beelden, die soms overbelicht, bewogen of grofkorrelig zijn, maar wat hij er daarna mee doet- het selecteren en bewerken. In de eerste fase van zijn werkproces is hij met opzet een ‘slechte’ fotograaf, die daarna als beeldend kunstenaar aan de slag gaat met het verkennend materiaal dat vaak uit honderden foto’s bestaat. Op basis hiervan stelt hij vervolgens, in de vorm van ruimtelijke installaties en fotoboeken, een collectie samen die eruit ziet of deze ergens gevonden is of in z’n geheel is opgediept uit een oude koffer die decennialang op een zolder heeft gelegen. De vanzelfsprekendheid van zo’n ‘gevonden verzameling’ die Kooiker aannemelijk weet te maken door zijn precieze aandacht voor een consequente vorm en stijl, staat in schril contrast met de inhoud van zijn series die vaak raadselachtig en enigszins verontrustend te noemen is.

“Utrechtse Krop” is een tentoonstelling over de verleiding van het lichamelijk ongemak en een reflectie op de kwetsbaarheid van het fysieke bestaan. Utrechtse Krop is ook de naam van een aandoening veroorzaakt door het toentertijd nieuwe waterleidingnet in Utrecht (gebrek aan jodium in het drinkwater bracht een vergrote schildklier met zich mee).

This guide focuses on the meaning and significance of photobooks concerning health care environments. Heart-rending, intimate stories on matters of life, sickness, death and personal loss, are observed and experienced by consecutive generations of photographers working in the documentary tradition. 

ScreenShot075.bmp ScreenShot072.bmp ScreenShot071.bmp ScreenShot077.bmp ScreenShot070.bmp ScreenShot069.bmp ScreenShot073.bmp

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s