Ria Pacquée

Ria Pacquée [°1954, Merksem, België] brengt toevallige situaties en objecten uit de alledaagse wereld in beeld. De straat, de markt, kerkhoven en de woestijn vormen haar werkterrein. Sinds 1979 is ze beeldend kunstenaar. Aanvankelijk bestaat haar werk uit performances en body-art. In het begin van de jaren tachtig ontwikkelt ze zo het typetje ‘Madame’ waarvan ze gedurende enkele jaren het leven onderzoekt. Voorzien van een grijze pruik en een bril met zwaar montuur kruipt ze in de kleren van een alleenstaande dame op leeftijd die de verveling probeert te doorbreken, onder andere door deel te nemen aan groepsreizen met bestemmingen als Lourdes. Hierbij laat ze zich vergezellen door een fotograaf om de belevenissen van ‘Madame’ vast te leggen. Achteraf worden enkele foto’s geselecteerd en zo ontstaan reeksen. In die reeksen is te volgen hoe ‘Madame’ vergeefs op zoek is naar gezelschap, vriendschap en liefde, maar door de massa waarin ze wil opgaan enkel met haar eenzaamheid wordt geconfronteerd. Het gevoel van vervreemding wordt verder doorgedreven in het ‘It’-typetje dat Pacquée volgens hetzelfde principe als dat van ‘Madame’ ontwikkelt. ‘It’ is een geslachtloos wezen zonder een eigen identiteit, dat zich aan de rand van de maatschappij bevindt. Ook ‘It’ wordt in allerlei situaties gefotografeerd en de afstand tussen ‘It’ en de kijker wordt hier nog vergroot door de reeksen in zwart-wit af te drukken. Sinds 1992 doet Pacquée afstand van de performance en vat zelf post achter de camera. Vanaf dan volgen verschillende reeksen elkaar op. Vaak zijn het foto’s van voorwerpen, gevonden op straat, die met elkaar in verband worden gebracht door vorm of kleur. Zo toont ze onze omgeving op een andere manier. Door banale voorwerpen te isoleren krijgen ze iets raadselachtigs, iets poëtisch. Pacquée hoopt dat door haar foto’s mensen de dingen anders gaan bekijken en bijvoorbeeld in lelijkheid schoonheid zien. Vanaf 1995 worden de reeksen vaak gecombineerd met video. De video’s sluiten aan bij het fotografische werk en leveren een meerwaarde aan het verhaal.

Zonder titel van 1-9
datum: 1992
materiaal: Kleurenfoto\’s op aluminium
materiaal: 9 x (49 x 69 cm)

Deze serie bestaat uit negen op straat gemaakte foto’s , die op vorm geselecteerd en gerangschikt zijn en gepresenteerd worden in drie rijen van drie foto’s. De middelste foto en die op de vier hoekpunten laten een menselijke gestalte zien, die voorovergebogen staat, met de rug naar de camera. De mensen op de drie foto’s op de diagonaal van linksonder naar rechtsboven staan voor een gevel en lijken iets te zoeken in een [draag]tas of [vuilnis]zak. De figuren op de foto’s linksboven en rechtsonder staan in de vrije ruimte. De laatste peurt met een werktuig in een gat in het trottoir. De overige vier foto’s tonen een langgerekt voorwerp, dat uitvergroot en geïsoleerd centraal in beeld is gebracht. De voorwerpen zijn stukken zwerfvuil , die niet direct herkenbaar zijn doordat ze min of meer afgedekt zijn. De overheersende kleur op de foto’s is het grijs van de straat. De formele rangschikking ontlokt een vergelijking tussen de mensen en voorwerpen, die allemaal een zwervend bestaan leiden, en buiten de maatschappij zijn komen te staan. Ze lijken ontdaan van hun oorspronkelijke identiteit en functionaliteit. Ze hebben hun eigen individuele geschiedenis, en het is de vraag hoe zij zijn beland op de plaats waar ze nu zijn. Zo wordt door de overeenkomst in vorm de overeenkomst in inhoud benadrukt. Hoewel zowel de mensen als de voorwerpen centraal in het beeld staan, zijn ze door hun afgewende houding en hun bedekking niet helemaal zichtbaar, en wekken ze de indruk niet echt aanwezig te zijn. Ze zijn tegelijk zichtbaar en onzichtbaar, aanwezig en niet aanwezig. De foto’s zijn ingelijst als schilderijtjes, en zijn dicht op elkaar opgehangen. Afzonderlijk stellen zij eigenlijk niets voor, samen vertellen zij een verhaal , door hun onderlinge relaties,. Op zichzelf lijken ze terloopse momentopnamen te zijn, een registratie van de werkelijkheid, maar de manier waarop ze zijn samengebracht wijst weer op enscenering, op manipulatie van de werkelijkheid. Zo ontstaat een spel tussen vorm en inhoud, afwezigheid en aanwezigheid en tussen fictie en werkelijkheid. Ria Pacquée zwerft zelf regelmatig te voet met haar camera door de stad, op zoek naar het leven op straat, en naar beelden die dit leven tot uitdrukking kunnen brengen.
1239
Inch Allah
datum: 2005
De video Inch’Allah is opgebouwd uit korte, losse, aan elkaar gemonteerde filmfragmenten. Pacquée zapt tussen Oost en West, tussen landen als België, Israël, Frankrijk en Tunesië. Alledaagse gebeurtenissen en impressies van het menselijke handelen worden tegenover elkaar geplaatst, van het soms carnavaleske leven in Noord-Europa tot de intieme schoonheid van streken als Jemen en Marokko. De beelden bevatten geen narratieve noch hiërarchische structuur. Ze worden ondersteund door een voice-over, die passages voorleest uit The Book of Questions (1967) van de Frans-joodse auteur Edmond Jabès. Net als dit boek is de film een mozaïek van fragmenten, aforismen en beelddialogen die rond een centrale vraag cirkelen: hoe kun je het onzichtbare zichtbaar maken? Inch’Allah is een logisch vervolg op Pacquée’s oudere werk. Daarin trekt de kunstenares de straat op om beelden te verzamelen die ze ordent volgens formele elementen. Zo ontstaan auditieve en visuele puzzels met beelden van lijnen, kleuren, schaduw en licht. Lukrake fragmenten worden gecombineerd tot een betekenisvol geheel. Ook dit werk draait rond de illusie van een objectieve realiteit. Onze perceptie van de werkelijkheid wordt vertekend door het standpunt dat we innemen, door de plaats waar we leven, de gebeurtenissen en beelden die we zien en horen, en het soort leven dat we leiden. Pacquée wil de invloed duidelijk maken van dit subjectieve standpunt. Ze toont ons hoe afzonderlijke fragmenten en delen een geheel zin geven. Pacquée oppert de idee dat het leven niet noodzakelijk rond kennis en inzicht draait. Hoe mensen zich verhouden tot elkaar is veel essentiëler. Al het overige is slechts een manifestatie van het moment.

Link

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s