Anette Brolenius

Anette Brolenius (1964) is geboren in Stockholm. Zij richt zich als portret- en documentaire fotograaf in het bijzonder op de verbeelding van sociaal-maatschappelijke vraagstukken met bijzondere aandacht voor emancipatievraagstukken en mensenrechten.

Voor haar eindexamenproject van de Fotoacademie heeft zij gekozen voor een thema dat haar na aan het hart ligt en motiveert in haar werk als fotograaf. Via haar fotografie wil zij in het bijzonder mensen laten spreken die anders geen stem hebben of niet gehoord worden in hun niet aflatende strijd tegen onrechtvaardigheid, onderdrukking, misbruik en straffeloosheid.

Door haar werk als diplomaat was zij in contact gekomen met Denis Mukwege, chirurg en directeur van het Panzi Ziekenhuis in Bukavu in het oostelijk deel van de Democratische Republiek Congo. Zijn verhaal over de verschrikkingen die zich in dat deel van de wereld afspelen vormde haar drijfveer om degenen die zich met gevaar voor eigen leven inzetten voor de slachtoffers van seksueel geweld via haar fotografie een gezicht te geven en te laten spreken. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een portretserie van Congolese mensenrechtenactivisten en een documentaire van het sociaal weefsel van het Panzi Ziekenhuis, waar veel van de slachtoffers van seksueel geweld worden behandeld.
Anette Brolenius

Link

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s