Aller Retour interview Carl De Keyzer, Stephan Vanfleteren, Bieke Depoorter Kortrijk


Gepubliceerd op 18 mrt. 2013

http://www.kortrijk.be/allerretour
De prestigieuze openingstentoonstelling in de Budafabriek presenteert totaal nieuw werk van drie generaties Kortrijkse fotografen met internationale allure! Aller Retour is een organisatie van het Broelmuseum, curator is Gautier Platteau.

Info:
9 maart – 9 juni 2013
Budafabriek, Dam 2a, Kortrijk

Carl De Keyzer (Kortrijk, 1958) is lid van het gerenommeerde collectief Magnum en auteur van succesvolle fotoboeken als God Inc, Congo (belge) en Trinity. Hij geldt vandaag als één van de meest geïnformeerde en technisch virtuoze fotografen! Samen met het team Digital Arts & Entertainment van Howest Kortrijk onderzoekt Carl de grenzen van de fotografische realiteit op beelden uit de beklijvende reeks Moments before the flood. De samenwerking tussen een topfotograaf, de studenten en docenten van de befaamde game-afdeling van Howest Kortrijk is een primeur! Met muziek bij de beelden van David Martijn van Goose.

Stephan Vanfleteren (Kortrijk, 1969) is beroemd voor zijn zwart-wit fotografie. Hij werkt onder andere voor De Volkskrant, De Morgen en Vrij Nederland. Hij won met reeksen zoals Belgicum, Portret en Flandrien talrijke nationale en internationale prijzen. In primeur voor Aller Retour presenteert Vanfleteren een nieuwe fotoreeks en boek Façades & Vitrines. Ze tonen de schoonheid van een neergelaten rolluik, een dichtgemetselde voordeur, een afgebladderde muurschildering, een dichtgetrokken etalagegordijn…
Een fotografisch tijdsdocument in de traditie van Eugène Atget of Walker Evans.

Bieke Depoorter (Kortrijk, 1986) kreeg internationaal applaus toen ze met haar afstudeerproject ‘Ou Menya’ de Magnum Expression Award 2010 won. De reeks werd uitgegeven als fotoboek en geëxposeerd in onder meer de Kunsthal Rotterdam en de Sint-Pietersabdij Gent. In Aller Retour zien we foto’s van mensen uit Rusland, Amerika en Egypte gefotografeerd in de intimiteit van hun woning en dagelijkse leven.

De drie fotografen visualiseren drie niveaus in onze realiteit: veraf in de landschappen van Carl De Keyzer, iets dichterbij maar nog altijd van buitenaf met de façades van portretfotograaf Vanfleteren tot binnen in de intimiteit van het privé-leven bij Bieke Depoorter.

Kortrijk voor de camera (1860 tot 1913)
Van alle markten thuis: studiofoto’s en straatbeelden
Foto’s uit 1860 tot 1913 tonen het vroegere Kortrijk. De beelden, gemaakt door pioniers van de fotografie, zijn unieke tijdsdocumenten. Grote bouw- en stadsplanningsprojecten, huisvesting, rampspoed, branden en watersnood, feesten en evenementen: zo zag u Kortrijk nog nooit!
Het beroep fotograaf was totaal nieuw: illusionist, alchemist, lichtkunstenaar, meesterschilder-decorateur, reporter en regisseur: de man met het toverkastje was van alle markten thuis.

Kortrijk glashelder en glansrijk
Naar aanleiding van deze expo stelt het Broelmuseum en de Erfgoedcel Kortrijk een nieuwe uitgave voor. Kortrijk glashelder en glansrijk voert ons terug naar de beginjaren van de fotografie. De verschijning van een fotograaf was toen nog een evenement dat volk op de been bracht. Een foto nemen was een heksentoer en een dure aangelegenheid. Elk plaatje is dan ook doordacht en mooi in beeld gezet. De glasplaten zijn niet steeds perfect bewaard, maar de kwaliteit van de beelden is nog steeds verbazend. Glashelder inderdaad, en rijk aan haarscherpe details. Een uniek kijkboek over een stad in volle evolutie en expansie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s