BOZAR | drie tentoonstellingen | de blik op ‘de ander’.

Leen-expo-480In het voorjaar 2015 richt BOZAR in drie tentoonstellingen de blik op ‘de ander’. Onze lente van de beeldvorming slaat de brug tussen renaissanceportretten en hedendaagse portretfotografie, tussen het intieme en gemeenschappelijke, tussen Europa en het Ottomaanse Rijk. Het expo-drieluik brengt een gelaagd verhaal over de constructie van identiteiten en de beïnvloeding van de perceptie, een debat dat in onze tijd van sociale media, selfies en de toenemende globalisering brandend actueel blijft.

De drie tentoonstellingen gaan boeiende dwarsverbanden aan in tijd en ruimte.FACES THEN. Renaissance Portraits from the Low Countries en FACES NOW. European Portait Photography since 1990 vertrekken vanuit het ‘gezicht’ (in de dubbele betekenis van gelaat en aanblik) en bieden samen een genuanceerd beeld op de westerse beeldtraditie van de portretkunst. De renaissance geldt als een bloeiperiode van het geschilderde portret. Enkel gegoede burgers konden het zich permitteren om zichzelf te laten portretteren. Met de opkomst van de fotografie zette zich geleidelijk aan een democratieproces in en nam het palet aan stilistische mogelijkheden sterk toe.

Wat vertellen het gezicht, de pose, de kleding en de omgeving ons over de geportretteerde? Hoe is de relatie tussen de maker en het model? Is er sprake van verheerlijking of kruipt er net een gevoel van afstandelijkheid in het portret? Zet de kunstenaar bovenal een individu neer of wil het portret ons ook wat vertellen over een sociale klasse of ruimere gemeenschap? Als toeschouwer blijf je het best op je hoede: sommige hedendaagse portretten maken gebruik van acteurs en zijn volledig in scène gezet.

Vragen rond identiteitsvorming spelen bij uitstek mee tijdens het bezoek aan de andere tentoonstelling met renaissancekunst: The Sultan’s World. The Ottoman Orient in Renaissance Art. De ontmoeting tussen het Westen en het Oosten brachten kunstwerken en kostbare objecten voort, die niet alleen getuigen van beïnvloeding maar ook een rijk palet aan gevoelens oproepen, gaande van angst en vooroordelen tot ontzag en bekoring. Blikvangers zijn de portretten van oosterse heersers en westerse kooplui door Venetiaanse meesters als Tintoretto, Veronese, Bellini en Titiaan. Als tijd- en wereldbeeld vormen ze een bewijs van openheid en een aanvulling op de portretten uit de Lage Landen door o.a. Quintin Metseys, Catharina van Hemessen en Frans I Pourbus.

Datum
Donderdag 05.02 > Zondag 31.05.2015 – 10:00 > 21:00
Plaats
Toegang
Ravensteinstraat

Link

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s