‘DE GEEST GEPORTRETTEERD’ FOTOGRAFIE VAN KOOS BREUKEL

Museum Het Dolhuys in Haarlem presenteert de tentoonstelling ‘De geest geportretteerd’ met fotografie van Koos Breukel. In een serie van ruim dertig werken heeft Breukel de laatste bewoners van de Valeriuskliniek in Amsterdam gefotografeerd. Het gaat om portretten van psychiatrische patiënten, behandelaars en bestuursleden. ‘De geest geportretteerd’ is te zien van 16 april tot en met 7 september 2014 in Het Dolhuys.

Gerenommeerd portretfotograaf Koos Breukel geeft een eigen gezicht aan de laatste bewoners van de Valeriuskliniek in Amsterdam. Na meer dan 103 jaar is de psychiatrische kliniek gesloten en zijn de bewoners eind vorig jaar verhuisd naar een nieuw pand van GGZ inGeest in Amsterdam. De kliniek had een aantal bekende namen onder haar dak. Onder anderen de dichters Jan Arends, Gerrit Achterberg, Adriaan Roland Holst en Rogi Wieg waren er opgenomen, de kunstvervalser Han van Meegeren, ‘The man who tricked Göring’, overleed er. Breukel raakte gefascineerd door wat zich achter de muren van dit gesloten bolwerk afspeelde en geeft met zijn portretten een interessant beeld van een verborgen wereld. Met zijn camera weet hij de ziel van de bewoners te vangen. De portretten zijn zo weergegeven dat het voor het publiek onzichtbaar blijft wie patiënt is of medewerker. De werken nodigen wel uit tot gissen, en soms vergissen, waardoor de bezoeker wordt geconfronteerd met zijn eigen vooroordelen. Breukel is in staat de intense eigenheid van elk individu haarscherp vast te leggen; de bezoeker komt direct in contact met de kracht en de schoonheid van de geportretteerde. Hij fotografeert niet de patiënt, maar een waardig individu.

‘De geest geportretteerd’ is de eerste tentoonstelling van Het Dolhuys waarin het museum zich profileert als ‘museum van de geest’. Met de nieuwe programmering gaat het museum op een prikkelende manier het debat aan over de diversiteit van de menselijke geest en de waarde van afwijkend gedrag.

BIOGRAFIE KOOS BREUKEL Koos Breukel (Den Haag, 1962) opereert aan de top van de Nederlandse portretfotografie. In zijn carrière van ruim dertig jaar fotografeerde hij diverse politici, leden van het Koninklijk Huis, kunstenaars en artiesten. Ook werkte Breukel regelmatig mee aan portretten voor humane projecten. Voorbeelden daarvan zijn o.a.: overlevenden van de Faro-ramp, mensen met een gezichtsbeperking, de ouders van overleden Volendamse kinderen. 

cf059163cf059521kopie-van-lr-koos-breukel-1lr-koos-breukel-2
Link-

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s