Research – Taverne || ‘Het Kommeke Koffe’ in Zoersel

Enkele dagen van de week ga ik langs ‘Het Kommeke Koffe’ in Zoersel.
Een taverne in Zoersel waar ik vroeger pannenkoeken ging eten met mijn Bompa. Ondertussen wordt de taverne vooral bezocht door de mensen van de psychiatrie ‘Bethanië’.

“Op woensdag 23 december werd Rik Frans, al 31 jaar lang de uitbater van ’t Koemeke koffe, in de bloemetjes gezet als ‘bovenste beste buur’.

“Ik heb Rik voorgedragen als Bovenste Beste Buur omdat hij met zoveel geduld en liefde mensen van de psychiatrie toelaat in zijn zaak,” zo legt Veerle Goorden uit, “zélfs al verbruiken ze op een hele avond slechts één consumptie en vullen ze nadien hun glas aan de kraan in het toilet. Voor zijn jarenlange opvang van deze patiënten, verdient Rik volgens mij een beloning!”
Rik, die net op tijd terug in het land was om zijn prijs in ontvangst te nemen, blijft er heel nuchter onder. “In andere zaken worden de mensen van de psychiatrie misschien buiten gekeken. Ook ik verlies klanten omwille van deze keuze, maar anderzijds win ik er ook heel wat klanten mee! Als je alleen maar de gezonde en de
sterke mens moet binnen laten, waar sta je dan…?!”
Link – Nieuwsblad

Rik Frans en zijn zus Lutgart Frans houden de zaak samen open. Rik staat aan de bar en Lutgart in de keuken, samen bereiden ze met veel liefde drankjes en gerechten voor de patiënten. Toen ik hen benaderde met de vraag of ik foto’s mocht nemen van de zaak en patiënten hebben ze mij meteen toegelaten en begonnen ze verhalen te vertellen over hun leven in de Taverne. Lutgart heeft vroeger zelf multimedia technieken gestudeerd en is nog steeds in de ban van alles wat met film/video/foto te maken heeft. Ze stuurde me meteen links door via mail van wat zij gemaakt had. Filmpjes van het leven zoals het is in ‘het kommeke koffe’. Hilarische momenten maar met zoveel werkelijkheid. Een plaats met zoveel liefde voor de klanten en gang van zaken dat je niet veel meer tegen komt!

Filmpjes gemaakt door Lutgart op Youtube:

  • Lever
  • Zottekot
  • Ouwe Vliegenier

Alvast een grote dank aan Rik en Lutgart voor de hulp en vriendelijkheid!
Zoë Verbaeten

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s